"Autrement, maintenant", zegt hologram van cdH-voorzitter

"Autrement, maintenant", zegt hologram van cdH-voorzitter

De Franstalige christendemocratische partij cdH trekt naar de kiezer met de slogan "Autrement, maintenant" ("Anders, nu"). Dat heeft partijvoorzitter Maxime Prévot vandaag aangekondigd tijdens een programmacongres dat gelijktijdig plaatsvond in Brussel en Namen. Prévot was zelf in Brussel, in Namen sprak hij de partijmilitanten toe als hologram. "We gaan niet liegen... er zijn pijnlijke momenten geweest", blikte Prévot terug op de voorbije weken. Zo was er de invedenkingstelling van Dimitry Fourny, de burgemeester van Neufchâteau, wegens verkiezingsfraude. En voormalig voorzitter Joëlle Milquet en Kamerlid Francis Depérée zullen niet opkomen bij de verkiezingen. Bovendien verloren MR en cdH de meerderheid in het Waals parlement, nadat MR-parlementslid Patricia Potigny had beslist de partij van MR-dissident Alain Destexhe te vervoegen.

"Geconfronteerd worden met wat turbulentie geeft je vaak ook de kans om de zaken te relativeren", stelde Prévot. "Het is aan ons om de geschiedenis anders te schrijven."

In zijn toespraak haalde de cdH-voorzitter kort uit naar de regering-Michel, die volgens hem een gigantisch begrotingstekort zal achterlaten. Volgens het Planbureau zou dat oplopen richting 8 miljard euro. Prévot betreurt ook dat er in ons land geen politieke langetermijnstrategie is, om uitdagingen als het klimaat, de mobiliteitsknoop of nog de kernuitstap het hoofd te bieden. Hij schoof zelf een aantal voorstellen richting 2030 naar voren.

Op korte termijn is een van de voorstellen van cdH een "recht op ontslag". Daarbij zouden mensen die niet gelukkig zijn in hun job, spontaan kunnen vertrekken met recht op een werkloosheidsuitkering. Er namen in totaal zowat 700 mensen deel aan het congres.

bron: Belga