Autosalon - Febiac betreurt dat inspanningen van autosector miskend worden door klimaatacties

De Federatie van de Belgische Auto- en Rijwielindustrie (Febiac) betreurt dat Extinction Rebellion zaterdag actie heeft gevoerd op het Autosalon, ondanks de vele inspanningen die de autosector de laatste jaren heeft gedaan. "Nooit eerder waren op de Brussels Motor Show meer hybride en elektrische voertuigen te zien én te koop", klinkt het bij de salonorganisator. Tussen 13 en 16 uur kaapte Extinction Rebellion het Autosalon met tientallen acties van burgerlijke ongehoorzaamheid. Auto's werden beklad of activisten ketenden en lijmden zich vast. Febiac betreurt dat de massale investeringen en de aanhoudende innovatie in de automobielbranche teniet gedaan worden door de acties van de klimaatbewegingen.

"Het publiek toont ontegensprekelijk grote belangstelling voor deze fascinerende evolutie. Dat blijkt uit de circa 450.000 bezoekers die op dit ogenblik het Salon al hebben bezocht. Het blijkt tevens uit de sterk toegenomen interesse voor bijvoorbeeld hybride en elektrische voertuigen die onze exposanten dit jaar bij de bezoekers mogen vaststellen", klinkt het bij Febiac.

De salonorganisator vindt dat de activisten de burger het recht ontzeggen "een vrije en geïnformeerde keuze te maken binnen de mobiliteitsoplossingen die zich aan hem presenteren en die aan zijn noden en verwachtingen kunnen voldoen".

Febiac dankt tenslotte nog de veiligheidsdiensten omdat die volgens de sectororganisatie op een serene manier zijn omgegaan met onwettige acties.

bron: Belga