"Autoriteiten in Guatemala moeten strenger optreden tegen corruptie"

door
Belga
Leestijd 1 min.

De zwakke staatsinstellingen in Guatemala zetten aan tot geweld, straffeloosheid en corruptie. Dat meldde de Inter-Amerikaanse Mensenrechtencommissie CIDH gisteren. Het land loopt dan ook het gevaar om in een regressie terecht te komen, aangezien armoede, racisme, discriminatie en uitsluiting er al jaren hoogtij vieren. De autoriteiten moeten hun strijd tegen de corruptie opvoeren na de politieke crisis van 2015, die geleid heeft tot het ontslag van president Otto Perez. Dat volgde op maanden van protesten tegen corruptie, na de ontdekking van een groot fraudenetwerk binnen de douane, dat 3,8 miljoen dollar had verduisterd tussen mei 2014 en april 2015, terwijl in het land 53,7 procent van de inwoners in armoede leeft.

"De nieuwe regering staat voor grote uitdagingen als het gaat om mensenrechten", aldus CIDH-voorzitter James Cavallaro. In het rapport wordt gewezen op het bestaan van een structurele straffeloosheid binnen het gerechtelijk apparaat, waardoor de rechtsstaat wordt verzwakt.

Zwakke staatsstructuren, beperkte middelen en een hoge graad van corruptie zijn deels verantwoordelijk voor de precaire mensenrechtensituatie, klinkt het. CIDH roept dan ook op om voldoende geld te investeren om de werking van het openbaar ministerie te verbeteren.

Volgens de Commissie bleven bijvoorbeeld 98,4 tot 99,1 procent van de moorden ongestraft tussen 2008 en 2014. Bovendien werden veel daders van misdrijven die werden gepleegd tijdens de burgeroorlog (1960-1996) nooit gestraft, aldus rapporteur voor Guatemala, Enrique Gil Botero.

bron: Belga