Australische varanen krijgen levensnoodzakelijke dieettip

Australische varanen krijgen levensnoodzakelijke dieettip

De goanna's zien er geen graten in om de reuzenpadden op te peuzelen. Het amfibie, dat in de jaren 30 werd geïntroduceerd in Australië om suikerplantages te beschermen van ongedierte, is echter bijzonder giftig. Als een groep reuzenpadden in een gebied vol varanen komt, duurt het niet lang voordat alle reptielen overleden zijn. Sommige varaansoorten zagen hun populatie al terugvallen met maar liefst 90%.

Wetenschappers van de Universiteit van Sydney probeerden verandering te brengen in deze situatie. Tijdens een studie, waarvan de resultaten verschenen in Biology Lettersgaven de onderzoekers jonge reuzenpadden aan de varanen. Jonge padden zijn nog steeds giftig, maar niet giftig genoeg om te doden. Het gif maakt de goanna's ziek en leert hen om in het vervolg padden te vermijden.

Dat blijkt te werken. Achttien maanden lang volgde het team zestien varanen die ooit een jonge pad oppeuzelden. Na afloop van het onderzoek was nog meer dan de helft in leven. Ter vergelijking, de onderzoekers keken ook naar 31 goanna's die niet 'getraind' waren. Drie maanden nadat een reuzenpaddenplaag hun gebied bereikte, waren alle varanen overleden.

"Deze studie bewijst dat deze strategie erg effectief kan zijn. Ze toepassen in het wild kan mogelijk wonderen verrichten voor de goannapopulatie", aldus hoofdonderzoeker Georgia Ward-Fear.