Australische Universiteit gaat ontkenners van de klimaatsopwarming tegen met gratis cursus

Vanaf 28 april kan je meedoen met een online cursus aan de Universiteit van Queensland, Australië. Met de gratis cursus "Making Sense of Climate Science Denial" wil de universiteit de ontkenning van de opwarming van de aarde bevechten.

De cursus-coördinator is John Cook, professor aan de universiteit maar tegelijk ook de stichter van de website Skeptical Science, een website gericht op het onderuit halen van mythes over het klimaat.

Cook's onderzoek focust zich vooral op de psychologie achter de ontkenning. "97% van de wetenschappers die zich bezig houdt met het klimaat is het erover eens dat de mens de oorzaak is van de opwarming van de aarde. Desondanks is minder dan de helft van de Australiërs zich daarvan bewust en blijkt uit een stemming in de Amerikaanse Senaat dat, volgens de helft van de senatoren, de mens 'de opwarming van de aarde niet veroorzaakt.' Deze cursus verklaart waarom er zo een groot verschil is tussen de wetenschappelijke visie en die van het publiek. Onze cursus bekijkt wat de ontkenners drijft en bespreekt de meest voorkomende mythes over klimaatsverandering."

Het lessenpakket bevat klimaatwetenschappen en het onderuit halen van mythes, en dat tijdens colleges van een internationaal team van vrijwilligers en gesprekken met 's werelds meest vooraanstaande klimaatwetenschappers. Gedurende het programma van zeven weken, zullen gesprekken plaatsvinden met maar liefst met 75 experts, waaronder Sir David Attenborough, Michael Mann en Naomi Oreskes.

Van lessen over het klimaat, tot lessen psychologie en dat allemaal om de ontkenning te verklaren en tot in detail uit te leggen hoe er tegen in te gaan.