Australische universiteit biedt cursus 'Eurovision' aan

Australische universiteit biedt cursus 'Eurovision' aan

De kunstfaculteit van de Universiteit van Melbourne gaat het Songfestival aanbieden als vak. Vanaf volgend schooljaar kunnen studenten het vak opnemen in hun curriculum. Professoren beweren dat het de studenten iets leert over de Europese geschiedenis en gewoonten.

Het Eurovisie Songfestival is razend populair in Australië. Dit jaar mocht het land voor de eerste en waarschijnlijk enige keer deelnemen, omdat het de zestigste verjaardag van het evenement was. Naar aanleiding van deze kans introduceerde de universiteit het nieuwe vak.

In het vak worden de nummers en de werking van het festival behandeld. "Het Eurovisie Songfestival is meer dan een zangwedstrijd", staat te lezen op de site van de universiteit. "Het is een plaats waar politieke en culturele belangen van Europese landen naar boven komen. En als je goed kijkt, dan merk je dat het eigenlijk allemaal om strategie gaat. Welke allianties zullen er gevormd worden voor het stemmen? Welk land geeft Oekraïne twaalf punten en waarom?"

"We bekijken zaken die fundamenteel zijn voor een duidelijk begrip van Europa", klinkt het. De opkomst van de Europese Unie, integratie in Europa, de profilering van landen in Europa en de culturele diversiteit in Europa komen allemaal aan bod.

Om te slagen voor het vak, moeten de studenten twee essays over Europa schrijven en een presentatie van een kwartier houden.