Australische stad Townsville zet zich schrap voor zware overstromingen

De noordoostelijke Australische stad Townsville zet zich schrap voor zware overstromingen, nu de sluizen van een overstelpte dam zijn geopend. De weerdienst spreekt van een ongeziene situatie. Het meteorologische kantoor van de Australische staat Queensland waarschuwde voor risico's voor mensenlevens en bezittingen in Townsville. De afvoerpoorten op de Ross River Dam zijn volledig geopend omdat de dam overstelpt is door de overvloedige regenval.

"Gevaarlijke en snelle stromingen zullen gebeuren in Ross River. Ongeziene gebieden van overstroming verwacht", aldus het kantoor in een tweet.

Door de afvoerpoorten zal ongeveer 1.900 kubieke meter water per seconde stromen, aldus de lokale politie. Die waarschuwde bewoners van verschillende gebieden om hogere grond te zoeken.

Volgens de zender ABC zijn duizenden huizen verlaten in de buitenwijken van Townsville. Volgens rampencoördinator Steve Munro zijn momenteel al 400 tot 500 van de 82.000 woningen in de stad getroffen door overstromingen. Dat kan volgens hem oplopen tot 10.000 of 20.000 huizen. Op beelden op sociale media zijn overstroomde woongebieden en straten te zien.

De stad kreeg de afgelopen dagen al te maken met noodweer. De autoriteiten stelden dat de regio ook nog met tornado's kan te maken krijgen.

bron: Belga