Australisch stadje geplaagd door 'harige paniek'

Australisch stadje geplaagd door 'harige paniek'

.

Het stadje Wangaratta is momenteel omgeven door 'panicum effusum',  een gras dat in de volksmond 'hairy panic' (harige paniek) genoemd wordt. Dit gras steekt jaarlijks de kop op in het Australische binnenland en groeit enorm snel in droge omstandigheden.

Door de extreme droogte in de staat Victoria, kampt Wangaratta nu met gigantische hoeveelheden van het tuimelkruid. De situatie is soms zo erg dat huizen volledig bedekt zijn met  het gedroogde gras.

De gemeente kan er ondertussen weinig aan doen. Er zijn geen wetten die lokale landbouwers opleggen om het gras van hun velden te verwijderen, al bekijkt het gemeentebestuur of ze daar voor volgend jaar verandering in kunnen brengen. Het is bovendien niet eenvoudig om 'hairy panic' in te perken, aangezien het gras gaat waar de wind het naartoe blaast.

'Hairy panic' is storend voor de inwoners, maar het brengt geen gevaar met zich mee. De brandweer schat dat het brandrisico relatief laag is, ondanks de gigantische hoeveelheid gedroogd gras. Vee dat er teveel van eet kan lichtovergevoeligheid ontwikkelen, waarbij haarloze plekken blaren kunnen ontwikkelen. Voor huisdieren is het gras niet gevaarlijk.