Australiër Leigh Howard is eerste leider in Noorwegen

Australiër Leigh Howard is eerste leider in Noorwegen

Leigh Howard (IAM Cycling) heeft woensdag de openingsrit, over 146,9 kilometer van Os naar Bergen, in de negende editie van de Tour des Fjords (cat. 2.1) op zijn palmares gebracht. De Australiër maakte deel uit van een late vlucht die stand hield tot het eind. Hij klopte zijn Nederlandse medevluchter Jesper Asselman in de spurt. De Noor August Jensen won op zes seconden de pelotonspurt om de derde plaats. Bert Van Lerberghe was met een achtste plaats beste Belg. Geen zonnetje in Noorwegen, noch warme temperaturen, 14 graden bij de start en regen, maar dat belette niet dat vier renners toch probeerden om de etappe kleur te geven door mee te gaan in een vroege vlucht. De voorsprong van Joey Rosskopf, Romain Combaud, Christian Mager en Carl Fredrik Hagen liep op tot 3:55, waarna Katusha, voor hun sprinter Alexander Kristoff, het tempo de hoogte injoeg en op 20 kilometer van de meet werd het kwartet gegrepen.

Toen het peloton door een motard misleid werd op 15 kilometer van het einde, zorgde de chaos er voor dat drie renners er in slaagden om te ontsnappen. Dat waren Howard, Aseelman en Roger Kluge, een ploegmaat van Howard. Daarna werd de finale nog eens ontsierd door het verkeer - de weg was blijkbaar niet volledig afgesloten - en dus kregen de vluchters de kans van hun leven en zouden ze strijden om de zege. Kluge piloteerde Howard perfect naar de zege.

Voor de 26-jarige Howard is het de tweede overwinning van het seizoen. Eerder dit jaar won hij de Clasica de Almeria (1.1). Hij is meteen ook de eerste leider in Noorwegen.

bron: Belga