Australië wil grootste vervuilers betalen om uitstoot CO2 te verminderen

Australië wil grootste vervuilers betalen om uitstoot CO2 te verminderen

Vandaag kondigde de Australische regering aan dat het bedrijven die maatregelen nemen om hun uitstoot van broeikasgassen te verminderen, financieel te belonen. Direct Action, zoals het plan heet, werd goedgekeurd door de Senaat en zal volgende maand voor het Huis van Afgevaardigden verschijnen, waar de regering van Tony Abbott een meerderheid heeft. Het doel van het plan is om bedrijven aan te moedigen door middel van een financiële beloning om hun energie-efficiëntie te verbeteren.

Verwijdering van de carbon taks

Deze maatregel was een belofte van Tony Abbott na de verwijdering van de carbon taks die werd doorgevoerd door de vorige Labour-regering. "We komen de belofte die we deden tijdens onze campagne na. Er zal een fonds worden opgericht die financiële bonussen uitdeelt aan bedrijven die hun CO2-uitstoot verminderen. We willen concrete actie garanderen om onze doelen te bereiken zonder de carbon taks," vertelde Greg Hunt, minister van Milieu, aan de pers.

Australië, grootste vervuiler

Volgens een wetenschappelijk rapport van vorige maand zijn China en de Verenigde Staten de twee grootste uitstoters van broeikasgassen ter wereld, maar in de lijst uitstoot per capita, die de verhouding tot de bevolking weergeeft, staat Australië met stip bovenaan. De regering heeft een budget van 1,4 miljard dollar vrijgemaakt in het kader van de doelstelling in 2020 te halen. Australië wil tegen 2020 5% van het aantal broeikasgassen verminderen ten opzichte van 2000.

Bill Shorten, de leider van de oppositie, heeft felle kritiek op het beleid van de nieuwe regering. Hij stelt dat het van vreselijk beleid getuigd wanneer een regering de ergste vervuilers blijft betalen voor hun vervuiling.