Auditeur Raad van State adviseert om beslissing over faciliteitengemeenten te vernietigen

Auditeur Raad van State adviseert om beslissing over faciliteitengemeenten te vernietigen

De auditeur bij de Raad van State adviseert om de beslissing van Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA), om de burgemeesters van vier faciliteitengemeenten niet te benoemen, te vernietigen. Dat melden Nicolas Kuczynski, lijsttrekker van Union des francophones in Vlaams-Brabant, en Sophie Wilmès, nummer twee op de MR-lijst in Brussel. Liesbeth Homans (N-VA) weigerde om de burgemeesters van vier faciliteitengemeenten te benoemen. Ze pikt het niet dat de gemeenten zelf oproepingsbrieven voor de lokale verkiezingen hebben verstuurd, terwijl dat door de gouverneur zou gebeuren.

De afspraak was dat gouverneur Lodewijk De Witte de oproepingsbrieven voor de verkiezingen zou sturen in het Nederlands. De vier stuurden op eigen houtje nog eens Franstalige en Nederlandstalige brieven, volgens een taalregister dat ze zelf hebben aangelegd.

Het besluit van de minister werd door de burgemeesters aangevochten voor de Raad van State. De pleidooien in de zaak worden gehouden op 18 juni.

bron: Belga