Audi ontwerpt zelfrijdende elektrische superauto

Audi ontwerpt zelfrijdende elektrische superauto

De Duitse autofabrikant Audi heeft op een grote technologiebeurs in Sjanghai zijn nieuwe superauto voorgesteld: de R8 e-tron. De bolide is het nieuwste elektrische model van zijn luxe R8. Bovendien gaat het om een zelfrijdende auto die wel 250 kilometer per uur kan halen. Daarmee heeft Audi veruit de snelste zelfrijdende auto ontworpen. De naam e-tron verwijst naar de gelijknamige film 'Tron' uit 1982, een futuristische sciencefictionfilm waarin computers een hoofdrol spelen.

De R8 e-tron kan dan ook zelf, volledig computergestuurd en zonder chauffeur, rijden. "Gegevens worden verzameld via een samenspel van een heleboel sensoren: een nieuw type laser scanner, verschillende videocamera's, ultrasone sensoren en radarsensoren aan de voor- en achterkant van het voertuig. Via de signalen van al deze bronnen berekent 'de centrale bestuurder assistentie besturingseenheid', een compacte centrale computer, een volledig beeld van de omgeving van de auto." Audi noemt de auto een "hoogtechnologisch laboratorium waarin we onze nieuwste technieken en snufjes kunnen testen."

Volgens de autoproducent beschikt de wagen over niet minder dan 456 pk. Dat vermogen maakt het mogelijk om tot 100 kilometer per uur te acceleren in slecht 3,9 seconden. Ook zou de elektrische superauto 450 kilometer kunnen afleggen vooraleer hij terug elektrisch dient te worden opgeladen.

Amerikaanse beveiligingsfirma's wijzen echter steeds meer op de gevaren van zelfrijdende auto's. Omdat deze uitgerust zijn met computersoftware zijn ze net als gewone computers vatbaar voor hackers, zo stellen experts. Via draadloze verbindingen zouden computerhackers zo in het systeem van de auto kunnen inbreken en het helemaal in de war sturen.

© Audi

© Audi