Atwood en Rushdie maken kans op Booker Prize

Atwood en Rushdie maken kans op Booker Prize

Zes boeken maken nog kans op de Booker Prize, een van de meest prestigieuze literaire prijzen ter wereld. De bekendste namen op de shortlist die vandaag bekendgemaakt werd, zijn Salman Rushdie en Margaret Atwood. Die laatste is in de running met "The Testaments", haar vervolg op haar dystopisch succesverhaal "The Handmaid's Tale". Opvallend: het boek zelf verschijnt pas op 10 september. Eerder filterde de Booker Prize-jury uit 151 boeken een selectie van 13 genomineerden voor de longlist. Nu blijven er nog zes auteurs over die kans maken op de hoofdprijs van 50.000 pond.

Onder de zes genomineerden zitten een aantal 'routiniers' en ex-winnaars zoals Salman Rushdie en Margaret Atwood. Rushdie is genomineerd voor zijn "Quichotte", een hedendaagse hervertelling van de klassieker van Cervantes.

Margaret Atwood staat al voor de zesde keer op de shortlist. Zij won de prijs in 2000 met "The Blind Assasin". Ditmaal haalde de Canadese schrijfster de shortlist met "The Testaments", de opvolger van de dystopische bestseller "The Handmaid's Tale". Omdat het boek pas in september verschijnt, is de inhoud van "The Testaments" nog een goedbewaard geheim. Ook de juryleden van de Booker Prize moesten een zware geheimhoudingsovereenkomst tekenen. Juryvoorzitter Peter Florence kan weinig meer zeggen dan dat Atwood zich in "The Testaments" toont als een auteur "op de piek van haar kunnen".

Ook de enig overgebleven Amerikaanse auteur die nog op de longlist stond, Lucy Ellman, heeft de selectie gehaald. Haar "Ducks, Newburyport" is wel een geval apart. Het gaat om een boek van meer dan 1.000 pagina's, bestaand uit één langgerekte zin met 426.110 woorden.

De Nigeriaanse auteur Chigozie Obioma heeft de selectie gehaald met zijn "An Orchestra of Minorities". Zijn debuut ("The Fishermen") haalde in 2015 ook al de shortlist. In "An Orchestra of Minorities" vertelt Obioma het hartverscheurende verhaal van een Nigeriaanse kippenkweker die alles opoffert voor de vrouw van zijn dromen.

De Frans-Turkse schrijfster Elif Shafak heeft de lijst gehaald met haar "10 Minutes 38 Seconds in this Strange World", een boek over wat er zich afspeelt in het hoofd van sekswerker Leila die net is overleden in een vuilniscontainer in de straten van Istanboel.

Laatste kanshebber is de Britse Bernardine Evaristo met "Girl, Woman, Other". Daarin volgt Evaristo het leven en de uitdagingen van 12 personages, voornamelijk Britse zwarte vrouwen, doorheen tijd en plaats.

Volgens voorzitter Florence is "ambitie" de rode draad bij de zes genomineerden. "Elk van de zes boeken maakt kans om te winnen en alle zes boeken zijn een verrijking voor de lezer", klinkt het. De winnaar van wordt bekendgemaakt op 14 oktober. Dan weten we wie Anna Burns ("Milkman") opvolgt en naar huis mag gaan met 50.000 Britse pond.

bron: Belga