Attest bedrijfsbeheer niet langer nodig om eigen zaak te starten

Attest bedrijfsbeheer niet langer nodig om eigen zaak te starten

Wie nu een eigen zaak wil starten, moet een opleiding volgen in het volwassenenonderwijs als hij niet de juiste opleiding heeft gevolgd. Sommige reguliere diploma's leveren wel al het noodzakelijke attest op. Vanaf 1 september 2019 is dat niet langer nodig.

Inzetten op ondersteuning

"Het is geen verplichting meer, zo'n attest, maar ik zet toch een actieplan op om ervoor te zorgen dat iedereen die begint met een bedrijf als zelfstandige toch klaar is voor het avontuur. De opleidingen zijn momenteel een beetje verouderd. Ze focussen vooral op de periode vooraleer je een zaak start. Ik vind dat een bedrijfsleider continu vorming moet krijgen, los van de basiskennis bij de start", vertelt Vlaams minister van Economie Philippe Muyters (N-VA) aan de VRT. "De wereld verandert in een razend tempo. Dat is niet anders met de vaardigheden die zelfstandigen nodig hebben om hun zaak te laten bloeien. Het is veel nuttiger om in te zetten op een meer continue ondersteuning dan op een eenmalig attest."

Europa

In de rest van Europa is dergelijk attest boverndien niet verplicht. Daardoor kunnen Europeanen ook hier een zaak starten zonder attest. Dat wil de regering gelijkschakelen.

Ondernemersorganisatie Unizo reageert positief, maar blijft voorzichtig. "Het blijft belangrijk dat iemand die een onderneming start, dat goed voorbereid doet. Daarom moet er een aanbod aan vrijwillige opleidingen bedrijfsbeheer en management worden uitgewerkt", stelt topman Karel Van Eetvelt.