Atheïsten storen zich aan Australische jedi

Om de vijf jaar moeten alle Australische staatsburgers een reeks documenten invullen in het kader van een volkstelling. Een opmerkelijke evolutie die daarmee werd opgemerkt is dat steeds meer mensen er 'Jediism', een geloof gebaseerd op de 'Star Wars'-films, opgeven als religie. Een organisatie wil daar nu een einde aan maken.
door
Kevin
Leestijd 2 min.

Wat ooit begon als een grap, haalde bij de laatste volkstelling 65.489 gelovigen. Dat zou willen zeggen dat er in Australië nipt meer jedi dan sikhs rondlopen. Het fictieve geloof heeft er bovendien een pak meer aanhangers dan tal van georganiseerde orthodoxe religies.

Op zich blijft het een bizar feitje dat niemand schaadt, hoewel er atheïsten zijn die er zich langzaamaan aan beginnen storen. Ze ergeren zich niet enkel aan het feit dat mensen hun stem op deze manier niet laten horen, maar ook omdat Australië op deze manier religieuzer lijkt dan het werkelijk is.

"De geloofsvraag eerlijk en doordacht beantwoorden is belangrijk omdat de data een beeld van hedendaags Australië en dat op basis hiervan besloten wordt hoe het belastinggeld verdeeld zal worden", verklaart Kylie Sturgess, voorzitter van de Atheist Foundation Of Australia en organisator van 'Don't Mark Yourself A Jedi', bij Brisbane Times. Hoewel ze in het verleden zelf 'jedi' aangaf op het formulier, hoopt Sturgess nu dat atheïsten daadwerkelijk aangeven dat ze niet religieus zijn.

After misguidedly listing Jedi as my religion for most of my adult life... pic.twitter.com/awq4wvwUR2

— Adam Valentine (@Adam86Valentine) 27 juli 2016

Natuurlijk is niet iedereen het eens met die oproep. "Sommige mensen zeggen dat 'jedi' een middelvinger naar de regering is, maar je gaat mij niet wijsmaken wat ik moet doen. Voor anderen is het een serieus engagement. Er zijn veel oprechte volgelingen van de jedi en ze zijn niet allemaal gek of gestoord", aldus Star Wars-fan Chris Brennan bij Brisbane Times.

Foto AFP / J. Sullivan