Astronomen furieus op grasmaaier-fabrikant

door
Online redactie
Leestijd 2 min.

Waar kunnen de makers van een grasmachine en een groep astronomen nu in hemelsnaam over discussiëren? Dit is het verhaal van hoe een klein deeltje van het elektromagnetische veld het onderwerp werd van een hevige discussie.

iRobot, het bedrijf dat voornamelijk autonome stofzuigers maakt, is al een tijd aan het bekijken hoe ze klantvriendelijke zelf-maaiende grasmaaiers op de markt kunnen brengen. Automatische grasmaaiers bestaan al een tijdje, maar nu moet je vaak nog een kabel ingraven om zo het terrein dat je wil maaien af te bakenen. De robot detecteert deze draad en is zo geprogrammeerd dat hij deze niet kan overschrijden. Maar de meeste tuinen zijn niet echt perfect symmetrisch, en wortels van bomen en struiken maken dit vaak een helse taak.

Het bedrijf wil nu gebruik maken van draadloze antennes die je in je tuin verspreidt. En deze zullen dan op een bepaalde frequentie signalen doorsturen naar de maaier. Als frequentie hebben de ontwikkelaars 6240-6740MHz gekozen. Een frequentie die niemand gebruikt. Of toch bijna niet.

Deze frequentie behoort tot het Amerikaans National Radio Astronomy Observatory (NRAO). En zij zijn er niet echt opgezet mee. Wat volgt is een deel uit de passief-agressieve strijd tussen de twee via documenten die ze indienen bij de Federale Communicatie Commissie.


iRobot: "Het gebruik van de iRobot zal de veiligheid verhogen. Van 1997 tot 2010 gebeurden er 1,517 dodelijke ongevallen met grasmaaiers. Het is redelijk om aan te nemen dat veel van deze ongevallen zouden kunnen zijn voorkomen door het gebruik van een automatische grasmaaier."

NRAO: "iRobot citeerde verschillende statistieken over serieuze ongevallen en gemorste olie om te bewijzen hoe publieksvriendelijk hun draadloze automatische grasmaaiers zijn. Nochtans is er al een hele markt met automatische grasmaaiers, die gebruik maken van een begraven kabel, maar deze faalt om een of andere manier toch om het aantal ongevallen te verminderen."


iRobot: "De meeste NRAO observatoriums zijn bijna nooit omringd door woongebieden, en zeker toch geen woongebieden met tuinen. Een onderzoek op Google Maps wijst ook uit dat veel observatoriums omgeven zijn met woestijn of bossen, niet echt een gebied waarin residentiele grasmaaiers gebruikt worden."

NRAO: "Deze claim kan hoogstens geclassificeerd worden als dom."