Astronomen breken het hoofd over mysterieus signaal uit de ruimte

Astronomen breken het hoofd over mysterieus signaal uit de ruimte

Een paar dagen geleden ging bij veel ruimtefanatici het alarm af. Een observatorium hier op aarde had een signaal opgevangen dat afkomstig was van HD 164595. Dat is een planeet die al langer de interesse wekt van de kenners, omdat het een ster is die lijkt op onze zon en tenminste één warme, Neptunus-achtige planeet in zijn kring heeft.

Wetenschappers zijn uiteraard opgetogen met het signaal, maar willen al te wilde verwachtingen toch temperen. Zij gaan ervan uit dat we te maken hebben met 'microlensing'. Dat is een natuurlijk fenomeen dat veroorzaakt wordt veranderingen in de zwaartekracht van sterren. Toch zijn de aanhangers van buitenaards leven al niet meer te houden.

De zoektocht naar buitenaards leven wordt vooral gevoerd door SETI-onderzoeksgroepen (search for extra-terrestrial intelligence) en zij zijn niet zo overtuigd door de academische uitleg. Volgens hen bestaat er een kans dat het signaal een poging is van aliens om contact met ons te zoeken. Doug Vakoch, voorzitter van een onderzoeksteam uit San Francisco, zegt dat ze vanaf vandaag de planeet van nabij zullen onderzoeken.

"Het standaardprotocol schrijft voor dat er een bevestiging moet zijn van het signaal via een ander observatorium", aldus de ruimtefanaticus. "Bovendien moeten we aandachtig blijven voor de mogelijkheid dat, als het echt een signaal is van een buitenaardse samenleving, zij ook via andere frequenties boodschappen hebben uitgezonden. Daarom is het belangrijk om ons voor te bereiden op andere SETI-observaties via zowel radio- als optische frequenties."

Foto Pixabay