Astrofysici pakken vanmiddag uit met 'een grote ontdekking'

Astrofysici pakken vanmiddag uit met 'een grote ontdekking'

Het Harvard-Smithsonian Centre for Astrophysics gaat vandaag een grote ontdekking onthullen, zo blijkt uit een persbericht dat zij de wereld insturen. Het is nog niet duidelijk wat ze zullen onthullen maar The Guardian speculeert dat het gaat over de ontdekking van oer-zwaartekrachtgolven.

Update: het nieuws leest u hier.

Zwaartekrachtsgolven zijn het laatste onbewezen deel van de algemene relativiteitstheorie van Einstein. Het zijn kleine rimpelingen in de structuur van het heelal. Die rimpelingen zouden energie met zich meedragen, doorheen de ruimte. Die zwaartekrachtsgolven zouden wetenschappers een inzicht kunnen geven in het ontstaan van het heelal.

De zwaartekrachtsgolven zijn het bewijs van de kosmische inflatie theorie. Die stelt dat het universum exponentieel toenam, 10^-34 seconden (dat zijn 33 nullen na de komma) na de oerknal. Deze golven kunnen informatie meedragen van de tijd toen het universum net tot stand kwam.

De golven werden opgepikt door BICEP (Background Imaging of Cosmic Extragalactic Polarization), een gespecialiseerde telescoop op de Zuidpool die het universum bekijkt in microgolffrequenties. Zo neemt de BICEP nog energie waar die afkomstig is van de oerknal.

De aankondiging zal gebeuren om 17u onze tijd.