Assisen Vlaams-Brabant - Jef Vermassen vindt precedent bij raadkamer in Dendermonde

In zijn pleidooi voor onschuld voor zijn cliënte Mehrnaz Didgar heeft raadsman Jef Vermassen woensdag voor het hof van assisen van Vlaams-Brabant in Leuven naar een precedent bij de raadkamer in Dendermonde gegrepen. Daar stelde het parket in 2010 een beklaagde zelf op vrije voeten in een gelijkaardige zaak, eveneens op basis van artikel 71 over onweerstaanbare drang. Mehrnaz Didgar (51) wordt beschuldigd van moord op haar 14-jarige dochter. De neurochirurge van het UZ Leuven zou Eline Pans door verstikking om het leven hebben gebracht op haar appartement in Leuven op 26 juli 2017.

Tijdens een zitting van de raadkamer van de rechtbank van eerste aanleg in Dendermonde in 2010 werd een zaak besproken die erg doet denken aan het strafdossier tegen Didgar. Een vrouw had in Sint-Niklaas haar kind gedood. "Haar wils- en keuzevrijheid was aangetast", zei Vermassen op de zitting. "Door de voortdurende lijdensweg van het kind en de onmiddellijke dreiging van nakend kwaad kon haar gedrag haar niet worden verweten. De gemoedstoestand van het kind was naar een dieptepunt gezakt. De beklaagde ging zelf mee ten onder."

"De procureur nam toen zelf de beslissing. 'Mevrouw, ga maar naar huis', was zijn vordering. Het parket is één en ondeelbaar. Dus zit het openbaar ministerie met een probleem."

bron: Belga