Assisen Vlaams-Brabant - "Didgar kwam terecht in moeras van wanhoop"

Voor het hof van assisen van Vlaams-Brabant in Leuven heeft Jef Vermassen donderdag als raadsman van de beschuldigde een akte van verdediging voorgelegd aan de twaalf gezworenen. "Mehrnaz Didgar kwam terecht in een moeras van wanhoop", zei de advocaat. Mehrnaz Didgar (51) wordt beschuldigd van moord op haar 14-jarige dochter. De neurochirurge van UZ Leuven zou Eline Pans door verstikking om het leven hebben gebracht op haar appartement in Leuven op 26 juli 2017.

"Mijn cliënte heeft bekend dat ze haar dochter heeft gedood en dat ze dat met voorbedachten rade heeft gedaan. Daarover bestaat niet de minste twijfel of betwisting", stelde Vermassen. "Het groeiproces naar die daad is belangrijk. Waarom doodde ze de persoon die alles voor haar betekende? Didgar stond machteloos tegenover het noodlot dat ze als chirurge in UZ Leuven zelf elke dag bestreed."

"Nog voor de eerste ondervraging heeft ze bekend. Dat is atypisch voor beschuldigden die voor assisen verschijnen. Ze reikte zelfs nuttige info aan, onder meer over de dosis medicatie. Ze gaf gedetailleerde feiten, waarbij ze zichzelf niet heeft gespaard. Uit de achtergelaten briefjes bleek dat zij en alleen zij de feiten pleegde, waarmee ze haar ex-man en gewezen vriend uit de wind zette."

Volgens Vermassen werd haar angst een obsessie. "Didgar kwam terecht in een moeras van wanhoop en zo groeide ook bij haar de doodsgedachte. Niet Eline of zij maar beiden zouden sterven. Doden in een depressie is iets compleet irrationeel. Niemand achtte Didgar in staat tot deze feiten. Er was algemene verbazing. Zonder de ziekte van Eline zou dit proces er nooit gekomen zijn."

bron: Belga