Assisen Vlaams-Babant: Johan Devriendt is met de noorderzon verdwenen

Johan Devriendt is spoorloos. Hij was er niet bij toen de gezworenen van het hof van assisen van Vlaams-Brabant in Leuven hem woensdag schuldig bevonden aan de moord op zijn vriendin Christel Van Bourgogne. De kans bestaat dat zijn tweede assisenproces op een sisser uitdraait en dat het arrest over de strafmaat donderdag bij verstek wordt uitgesproken. Devriendt had woensdagmorgen zijn moed blijkbaar weer bij elkaar geraapt toen hij als beschuldigde het laatste woord kreeg. Als vrij man begonnen aan het proces wachtte hij het urenlange beraad van de gezworenen af buiten de muren van het gerechtshof. Maar op het moment van de waarheid kwam hij niet meer opdagen. Telefonische oproepen van zijn raadsman van het eerste uur André De Becker bleven onbeantwoord. Het was toen al duidelijk geworden dat de debatten over de strafmaat naar donderdag verhuisd werden. Dus kon hij woensdagavond los van het resultaat van de schuldvraag nog als vrij man naar buiten wandelen.

Tijdens de voorlezing van het eerste arrest werd Devriendt vertegenwoordigd door zijn drie advocaten. Maar of zij donderdag die vertegenwoordiging aanhouden is zeer de vraag. Als zij zich terugtrekken omdat hun cliënt met de noorderzon is verdwenen, wordt de zevende en laatste dag van het proces bij verstek behandeld. Het debat over de strafmaat wordt dan gevoerd zonder beschuldigde en zonder advocaten.

Naar de mogelijke redenen van zijn afwezigheid is het voorlopig alleen maar raden. In principe kan Devriendt niet geseind worden, om de eenvoudige reden dat hij nog niet veroordeeld is.

bron: Belga