Assisen Brussel - Mimoun Bachir veroordeeld tot 23 jaar cel

Het Brusselse assisenhof heeft donderdagavond de 50-jarige Mimoun Bachir veroordeeld tot een gevangenisstraf van 23 jaar. De Nederlander van Marokkaanse origine was eerder donderdagnamiddag door het assisenhof schuldig bevonden aan de moord op zijn 25 jaar jongere echtgenote Salwa Touabani. De man bracht in februari 2013 zijn echtgenote om het leven, nadat ze hem had duidelijk gemaakt dat ze van hem wilde scheiden en hun beide kinderen wilde meenemen. Bachir werd ook veroordeeld voor slagen en verwondingen op zijn echtgenote. Mimoun Bachir en Salwa Touabani waren in augustus 2008 gehuwd in Marokko, nauwelijks een maand na haar 18de verjaardag en amper enkele dagen nadat beiden elkaar hadden leren kennen via Bachirs zus en stiefmoeder. Voor Bachir was het al zijn tweede huwelijk. Het koppel kwam naar België, waar Bachir sinds ongeveer een jaar woonde nadat hij vanaf 1992 in Nederland had gewoond, en kreeg twee kinderen.

Vanaf een drietal maanden voor de feiten sliepen beiden apart, onder meer omdat Bachir zijn vrouw ervan verdacht een minnaar te hebben. Op 21 februari zou Salwa Touabani haar echtgenoot dan gezegd hebben dat ze wilde scheiden en dat ze de kinderen zou meenemen. Bachir voelde dat aan als verraad en kon dat niet verkroppen en wurgde nog diezelfde nacht zijn echtgenote. De dag nadien ging de man zich aangeven bij de politie.

Mimoun Bachir werd ook schuldig bevonden aan slagen en verwondingen op zijn echtgenote. In oktober 2011 had Salwa Touabani immers klacht ingediend bij de politie omdat haar man haar zou geslagen hebben.

Bij de beoordeling van de strafmaat hield het hof onder meer rekening met het feit dat de twee kinderen van het koppel door de moord moeten opgroeien zonder hun moeder ooit te kennen.

bron: Belga