Assange Day gewijd aan vrijheid van meningsuiting

Assange Day gewijd aan vrijheid van meningsuiting

Het Comité Free Assange Belgium en de groep Belgium4Assange organiseren morgen Assange Day, een evenement gewijd aan de vrijheid van meningsuiting en informatie. Het proces over een mogelijke uitlevering van Wikileaks-oprichter Julian Assange door Groot-Brittannië aan de Verenigde Staten begint volgende maand en duurt wellicht tot de zomer. De universitaire vereniging Carta Academica reikt morgenochtend in het Paleis der Academiën in Brussel eredoctoraten uit aan Julian Assange, Chelsea Manning, Sarah Harisson en Edward Snowden. Diverse mensen nemen deel aan de ceremonie, onder wie John Shipton, de vader van Julian Assange en zijn advocaat Annemie Schaus.

Op het Muntplein worden om 14 uur standbeelden onthuld van Assange, Manning en Snowden. Ter gelegenheid wordt het Muntplein omgedoopt tot Julian Assangeplein.

De VS beschuldigen er Assange van de Amerikaanse klokkenluidster Chelsea Manning (destijds nog Bradley Manning) geholpen te hebben om geheime informatie publiek te maken over Amerikaanse militaire operaties in Irak en Afghanistan. In totaal liggen er achttien punten van aanklacht voor. Assange riskeert in totaal 175 jaar gevangenisstraf. Dankzij de publicatie van de geheime informatie kwamen Amerikaanse oorlogsmisdaden aan het licht.

bron: Belga