Asielzoekers en hulporganisaties roepen in Brussel op tot meer menselijkheid in procedure

Aan het Noordstation in Brussel is zondagnamiddag met het evenement 'Human Being Voice' opgeroepen tot meer menselijkheid in de asielprocedure. Het gaat om een initiatief van een groep asielzoekers, met de hulp van een reeks hulporganisaties zoals Cinemaximiliaan, Friends Without Borders, CIRE, MRAX en Vluchtelingenwerk Vlaanderen. "Wij zijn mensen uit Afghanistan en Irak die asiel vragen in België", zegt een van de organisatoren. "We willen vandaag de mensen bedanken die ons steunen en helpen maar vooral jullie bewust maken van ons lijden. We voelen ons niet behandeld als mensen, onze gezinnen moeten op straat leven, de overheid zegt ons dat we niet welkom zijn, de procedures slepen lang aan en we krijgen niet de medische en andere zorgen waar we recht op hebben. We kunnen helaas niet terug naar ons land, als dat wel zo was, zouden we hier niet zijn. We vragen niet veel, enkel een kans om te leven, om iets bij te dragen tot deze samenleving."

"Ik ben Abdallah, ik ben 22 jaar en ben al 15 maanden in België", getuigde een Iraakse asielzoeker. "Mijn broer heeft psychologische hulp nodig en is erkend als asielzoeker, maar ik niet. Hoe moet ik nu voor hem zorgen? Hoe moet ik nu voor onze familie zorgen? "

"Dit is niet het België dat wij willen" zegt Serge, een zestiger die voor een hulporganisatie werkt. "Dit is niet de samenleving waarin we willen leven. Deze regering voert een discriminerende, racistische en repressieve politiek. Europa en het westen zijn verantwoordelijk voor de oorlogen in Irak, Syrië en Afghanistan maar als het erop aankomt onze verantwoordelijkheid te nemen, kijken we weg."

bron: Belga