Asiel en Migratie - Italië bereid om opvarenden Open Arms naar Spanje te brengen

De Italiaanse regering is bereid om de migranten die zich aan boord bevinden van het reddingsschip van de Spaanse hulporganisatie Proactiva Open Arms met de kustwacht naar Spanje te brengen. In ruil wil Rome echter dat de regering in Madrid het schip de Spaanse vlag ontneemt. Dat heeft de Italiaanse minister van Verkeer Danilo Toninelli maandagavond gezegd. "We zijn bereid om met onze kustwacht alle migranten aan boord van de Open Arms naar een Spaanse haven te brengen die ons wordt toegewezen", klonk het. Zelf weigert Italië om de vluchtelingen aan land te laten.

De Spaanse regering had aangeboden om het schip, dat nu al 20 dagen doelloos op de Middellandse Zee dobbert, te laten aanleggen in de dichtstbijzijnde Spaanse haven. Dat zijn Majorca en Minorca, op de Balearen. De hulporganisatie acht de dagenlange tocht naar de Spaanse aanlegplaatsen echter niet haalbaar. "We kunnen in de toestand waarin we ons bevinden geen reis van 600 mijl (drie dagen) aanvangen", twitterde ze. Ook psychologen hadden zich de overtocht verzet.

Intussen werden volgens de organisatie nog eens negen mensen met gezondheidsproblemen van het schip gehaald. Daarmee bevinden zich momenteel nog 98 migranten aan boord die door de Proactiva Open Arms op zee werden gered.

bron: Belga