Asgardia wordt eerste natiestaat in de ruimte

Asgardia wordt eerste natiestaat in de ruimte

De natiestaat wordt vernoemd naar Asgard, een mythische wereld die werd bewoond door Noorse goden. Asgardia krijgt een eigen vlag en volkslied. Volgens de website van het project zal het een onafhankelijk ruimtestation worden, vrij van individuele landen en hun wetten.

Asgardiaan op Aarde

Aanvankelijk zal de natie enkel bestaan uit een satelliet die volgend jaar wordt gelanceerd. De toekomstige bewoners van Asgardia blijven voorlopig nog op onze planeet. "Fysiek resideren ze in verschillende landen op Aarde, maar ze verwerven wel het nieuwe staatsburgerschap. Op die manier zijn ze tegelijkertijd burger van hun land van oorsprong als van Asgardia", zegt Ashurbeyli aan The Guardian. "Wanneer we meer dan 100.000 leden hebben, kunnen we aan de Verenigde Naties een officiële status aanvragen."

Eenvoudig lidmaatschap

Iedereen kan zich lid maken van Asgardia. De website biedt een eenvoudig registratieformulier aan en al meer dan 40.000 mensen schreven zich in. Geïnteresseerden moeten wel 18 jaar of ouder zijn.

Bescherming van de Aarde

Over het nut van een dergelijke staat zegt de Russische zakenman, nanowetenschapper en voorzitter van UNESCO's comité voor Ruimtewetenschap dat het een nieuwe dialoog opent omtrent de regulering van ruimteactiviteit. Het ultieme doel is om een legale ruimtebasis te creëren dat de bescherming van de Aarde garandeert en die een betere toegang tot de ruimte moet bieden. "Wij leggen de fundamenten voor de toekomst van de mensheid", klinkt het.