Aruba bant wegwerpplastic

Vanaf dit jaar verbiedt het Caribische eiland Aruba alledaags wegwerpplastic. In 2017 kondigde de Arubaanse regering reeds een totaalverbod op het gebruik van plastic tassen aan waardoor de hoeveelheid afval in zee dramatisch afnam, maar nu is al het palstic dat voor eenmalig gebruik bedoeld is, verboden. Het gaat onder meer over plastic bekers, maar ook milieubelastende zonnecrèmes.
door
Janne
Leestijd 2 min.

De bevolking en toeristen op Aruba krijgt wel een transitieperiode van een jaar. Dat wil zeggen dat het totaalverbod pas in 2020 van kracht gaat. “Aruba ontvangt jaarlijks 2 miljoen toeristen. Die willen tijdens hun vakantie genieten van een schoon eiland en een schone zee dus moeten we ervoor zorgen dat deze zo weinig mogelijk belast worden met vervuilende producten”, aldus Minister Otmar Oduber van Ruimtelijke Ontwikkeling, Infrastructuur en Milieu.

Bescherming van de (onderwater)natuur

Het verbod betreft onder meer plastic bekers, borden, bestek, roerstaafjes, piepschuimdozen en wegwerpkoelers. Als dat soort materiaal in de natuur terechtkomt blijft het in bomen hangen, vervuilt het stranden of verstikt het koraalriffen. Volgens de Coral Restoration Foundation behoren de koraalriffen op dit moment zelfs tot een van de meest bedreigde ecosystemen ter wereld. Daarom gaat Aruba nog een stapje verder en verbiedt het eiland ook het gebruik van zonnecrèmes die oxybenzone, een chemische UV-filter, bevatten waardoor de koraalriffen zichzelf niet kunnen beschermen en vernieuwen.

Biologisch afbreekbare zonnecrème

Minister Otmar Oduber wil via een voorlichtingscampagne zowel de bevolking als de tioeristen meetrekken in zijn milieuvriendelijk verhaal. “We gaan consumenten en ondernemers informeren over alternatieve producten, want die zijn er volop. We kunnen makkelijk zonder al die schadelijke producten.” Zo verkopen lokale winkels bijvoorbeeld zonnecrème met biologisch afbreekbare ingrediënten die geen gevaar vormen voor het koraalrif.

Transitieperiode

Het verbod is ingegaan op 1 januari 2019, maar sancties volgen er pas vanaf 2020 zodat ondernemers de kans krijgen hun inkoopbeleid aan te passen. Het verbod geldt voor de invoer, de productie en de verkoop van vooraf bepaalde producten. Een volledige lijst zal binnenkort gepubliceerd worden en kan in de toekomst worden uitgebreid met andere producten die milieuschadelijke stoffen bevatten.