Aru wint eerste krachtmeting bergop

Aru wint eerste krachtmeting bergop

Hoewel de aankomst boven op La Planche des Belles Filles lag, een slotklim waar in het verleden klimmers als Froome en Nibali zegevierden, waagden drie landgenoten hun kans in de vlucht van de dag.

Belgen vallen aan

Vaste klant Thomas De Gendt, de jarige Philippe Gilbert en Jan Bakelants glipten er met onder meer Edvald Boasson Hagen en Thomas Voeckler onderuit, maar ze kregen geen vrijgeleide van het peloton. Gilbert en Bakelants hielden hun inspanning het langst vol, maar op 4 kilometer van de top waren ook zij eraan voor de moeite.

Dat was het sein voor de klassementsrenners om in actie te schieten, Fabio Aru op kop. De kleine Italiaan nam meteen een kleine voorsprong en kon niet meer bijgebeend worden. Daniel Martin reed naar de tweede plaats, voor Froome en Richie Porte. Alberto Contador en Nairo Quintana kwamen even in de problemen, maar konden de schade beperken tot enkele seconden.

Froome in het geel

In het algemeen klassement neemt Froome de leiding over van Geraint Thomas, die in de slotkilometers moest passen.  Morgen wacht het peloton tussen Vesoul en Troyes 216 overwegend vlakke kilometers. Aan het einde lijken de spurters opnieuw aan zet.