Artsen Zonder Grenzen wil evacuatie Libische detentiecentra

door
Belga
Leestijd 2 min.

Artsen Zonder Grenzen (AZG) vraagt de onmiddellijke vrijlating van de duizenden vluchtelingen, migranten en asielzoekers die willekeurig worden vastgehouden in Libische detentiecentra. In Tripoli woeden de ergste gevechten in jaren, en verschillende detentiecentra bevinden zich in de frontlinie. AZG zag zich hierdoor, net als andere internationale organisaties, genoodzaakt zijn vaste medische activiteiten op te schorten. Vanaf de eerste dag waren de gevechten te dicht genaderd tot één van de grootste detentiecentra, waardoor de AZG-teams de vluchtelingen en migranten niet meer konden bereiken. Naarmate het conflict verergerde kon AZG ook de vier andere centra niet langer bereiken.

Op dit moment is de hulp van AZG beperkt tot het doorverwijzen van spoedgevallen en de bedeling van voedsel, water en hygiënepakketten. Buiten Tripoli, in de omgeving van Khoms, Misrata en Zliten, zet Artsen Zonder Grenzen haar medische activiteiten voort. AZG wil dat de duizenden vluchtelingen die worden vastgehouden in de Libische detentiecentra onmiddellijk vrijgelaten en geëvacueerd worden, naar veiligere oorden buiten Libië. Gedetineerden overbrengen van het ene detentiecentrum naar een ander, zoals vorige week met 300 mensen in Ain Zara gebeurde, vindt AZG geen oplossing. "Er bestaan manieren om die mensen naar veilige derde landen te brengen, waar hun asielaanvraag of repatriëring naar behoren kan verwerkt worden", stelt Ibrahim Younis, missieverantwoordelijke van Artsen Zonder Grenzen in Libië.

Concreet verzoekt AZG de VN-Vluchtelingenorganisatie UNHCR en de als veilig aangeduide landen om vluchtelingen en asielzoekers uit Libië te evacueren, en een nieuwe plek voor hen te vinden. De Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) moet het voor migranten in Libië die dat willen mogelijk maken terug te keren naar hun thuisland.

Op hun beurt moeten de Europese lidstaten stoppen met het onderscheppen en terugsturen van vluchtelingen op zee naar Libië. "De huidige situatie geeft nogmaals aan dat Libië geen veilig land is voor mensen die uit de Middellandse Zee worden gehaald", klinkt het.

bron: Belga