Arne Quinze bouwt - met eigen geld - ingestort kunstwerk opnieuw

Arne Quinze bouwt - met eigen geld - ingestort kunstwerk opnieuw

De Vlaamse kunstenaar Arne Quinze gaat voor Bergen 2015 zijn ingestorte 'The Passenger' opnieuw bouwen. Deze raakte tot tweemaal toe beschadigd, waarop het stadsbestuur besloot om het werk af te breken.

Veel geluk had Quinze niet. Amper 22 dagen nadat het werd ingehuldigd stortte het kunstwerk in. 'The Passenger', een impressionant bouwwerk van houten balken, is een kunstwerk in het kader van Bergen, Culturele Hoofdstad 2015, en werd op 2 december 2014 ingehuldigd. Het kreeg af te rekenen met stabiliteitsproblemen. Op 24 december stortte het centrale deel van het werk in. Het kunstwerk werd hersteld, maar begin januari verzakte opnieuw een deel.

 

Volgens hem ligt de oorzaak van het instorten niet aan zijn onkunde maar aan een roekeloze chauffeur. "‘We gaan extra veiligheidsmaatregelen nemen om eenzelfde incident te vermijden." 

Opvallend is dat Quinze, bekend om zijn onconventionele en controversiële publieke kunst installaties, het project 'The Passenger bis' zelf zal financieren. Naar verluidt kost het kunstwerk zo'n 355.000 euro. Het werk zal er in de loop van juni in de Rue de Nimy komen. "Ik ga een bijna identiek kunstwerk bouwen, volgens dezelfde techniek en met dezelfde hoeveelheid hout. Ik behoud ook dezelfde filosofie als de eerste Passenger," zegt een gedreven Quinze.