Arnaud Verstraete: "Vanhengel heeft alle troeven van Eurostadion uit handen gegeven"

Brussels minister voor Financiën Guy Vanhengel (Open Vld) heeft volgens Groen tijdens de onderhandelingen over het Eurostadion alle troeven uit handen gegeven. Volgens Brussels parlementslid Arnaud Verstraete doet het er niet toe of RSC Anderlecht en de Rode Duivels meestappen in het verhaal, omdat minister Vanhengel heeft beloofd borg te staan voor de mogelijke financiële risico's. Het Laatste Nieuws schrijft vrijdag dat het stadionproject in gevaar is omdat de gesprekken met zowel voetbalclub Anderlecht als de Belgische Voetbalbond KBVB in het slop zitten. Maar Guy Vanhengel benadrukte vrijdag in het Brussels Parlement op een vraag van Johan Van den Driessche dat het Brussels gewest en de stad Brussel hun lijn aanhouden om het EK 2020 naar België en Brussel te halen. "Ik merk enkel op dat de ondervoorzitter van de KBVB, Bart Verhaege, in de krant zegt dat de organisatie van 2020 niet belangrijk of wenselijk is", aldus Vanhengel.

Volgens Arnaud Verstraete is de verantwoordelijkheid van de minister in het dossier groot. "De financiële tussenkomst van RSCA is eigenlijk niet nodig, want minister Vanhengel heeft beloofd dat de overheid garant zou staan voor de risico's", zegt Verstraete. Volgens hem heeft bouwonderneming Ghelamco in deze deal alles binnengehaald wat er binnen te halen viel, terwijl de minister zijn troeven gewillig uit handen heeft gegeven.

Verstraete spreekt van "rampzalig slecht bestuur": "De minister heeft gezworen dat deze deal de belastingbetaler niets zou kosten. Tegelijk staat hij wel met belastinggeld borg voor mogelijke financiële risico's. Hoe lang zal hij nog volhouden dat dit de belastingbetaler niets zal kosten?"

Nu enkele kernspelers zich lijken terug te trekken uit het Eurostadiondossier, ziet het er steeds meer naar uit dat de bouw van het nieuwe stadion erg onzinnig wordt. "Als de minister van in het begin transparant was geweest over dit dossier, dan hoefde dit allemaal niet zo ver te komen. Dat alles op het laatste moment naar boven komt is een pijnlijke zaak, maar dat heeft hij alleen aan zichzelf te danken", besluit het Groen-parlementslid.

bron: Belga