Armeense verdachte aangehouden voor matchfixing in het tennis

Armeense verdachte aangehouden voor matchfixing in het tennis

Een Oost-Vlaamse onderzoeksrechter heeft gisteren een 29-jarige Armeniër aangehouden voor zijn aandeel in een netwerk dat aan matchfixing in het tennis deed. In januari werden ook al enkele Franse tennisspelers opgepakt in het internationaal onderzoek dat geleid wordt door het federale parket. De Armeense verdachte, die in België woont, is in verdenking gesteld van deelname aan een criminele organisatie, oplichting, witwassen van gelden en inbreuken op de wetgeving inzake kansspelen. Eerder onderzoek bracht aan het licht dat een Armeens-Belgische bende tussen 2014 en nu professionele tennissers actief zou hebben omgekocht om wedstrijduitslagen te regelen en met voorkennis te gokken.

In juni werden door de onderzoeksrechter in Oudenaarde al zes verdachten aangehouden op verdenking van corruptie, witwassen, valsheid in geschrifte en lidmaatschap van een criminele organisatie. Acht personen werden toen vrijgelaten, maar er werd tijdens de actie ongeveer 250.000 euro in beslag genomen.

De verdachten hebben bijna allemaal hetzelfde profiel: geen inkomen, geen werk en financieel aan de grond. Ze kregen instructies om cashgeld in te zetten in wedkantoren op buitenlandse sportwedstrijden van de lagere klassen. Ze richtten zich daarbij op wedstrijden van kleinere toernooien uit het Futures- en Challenger-circuit, waar meestal geen cameraopnames zijn.

bron: Belga