ARD legt dopingzaak in Russisch voetbal bloot

ARD legt dopingzaak in Russisch voetbal bloot

Tv-zender ARD heeft een dopingzaak in het Russische voetbal uit 2015 uit de doeken gedaan. De Duitse publieke omroep bracht, op basis van uittreksels uit het dagboek van klokkenluider Grigori Rodchenkov, aan het licht dat verdediger Ruslan Kambolov (Rubin Kazan) drie jaar geleden een positieve test aflegde. Kambolov zou normaal gezien met Rusland deelnemen aan het WK in eigen land, maar werd enkele weken geleden omwille van een 'blessure' uit de selectie gelaten. Kambolov testte positief op het gebruik van dexamethason, een synthetisch glucocorticosteroide dat vergelijkbaar is met de bijnierschorshormonen cortisol en (hydro)cortison. ARD meldt dat de overtreding nooit werd gecommuniceerd aan het Wereldantidopingagentschap (WADA). Zijn positieve test zou verwisseld zijn door een Russisch geheim agent.

Kambolov zou in eerste instantie deelnemen aan het WK in Rusland, dat momenteel bezig is. Hij werd echter midden mei in de selectie van bondscoach Cherchesov vervangen door veteraan Ignashevich. Als officiële reden werd een kuitblessure gegeven.

ARD maakte de informatie intussen over aan de Wereldvoetbalbond FIFA, die voorlopig niet wenst te reageren. ARD legde de voorbije jaren veelvuldig dopingschandalen in Rusland bloot.

Klokkenluider Rodchenkov, die zich momenteel nog steeds in de Verenigde Staten verbergt, verklaarde eerder dat er minder doping omgaat in het Russisch voetbal dan in bijvoorbeeld atletiek of gewichtheffen. Een voetballer had volgens Rodchenkov immers meer te verliezen.

bron: Belga