Arco - Van Overtveldt: "Opletten dat we deksel niet opnieuw op de neus krijgen van Europa"

Arco - Van Overtveldt: "Opletten dat we deksel niet opnieuw op de neus krijgen van Europa"

Best niets overhaasten en de vereffening van Arco grondig beoordelen. Dat zegt minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) over de deal die binnen de regering gesmeed zal moeten worden rond de vergoeding voor de Arco-gedupeerden. De advocaat-generaal van het Europees Hof van Justitie gaf vorige week een vernietigend - maar weliswaar niet-bindend - advies over de staatsgarantie voor Arco-coöperanten. Regeringspartij CD&V riep toen op niet eindeloos te blijven procederen, maar binnen de regering tot afspraken te komen "zoals voorzien in het regeerakkoord".

Bij coalitiepartner N-VA waarschuwt men echter voor haastwerk. "We moeten toch goed opletten dat we niets doen waarbij we achteraf het deksel op de neus krijgen van Europa en de zaken moeten terugdraaien", zei Van Overtveldt tijdens een gesprek met journalisten in de marge van een werkbezoek aan New York.

"Hoe duidelijker de juridische basis, hoe meer zekerheid er is dat we geen juridische hinderpalen meer gaan krijgen op weg naar of bij de uitvoering van een regeling. En dus hoe beter dat is voor iedereen, in de eerste plaats de Arco-coöperanten zelf", vervolgde Van Overtveldt, doelend op de trein aan procedures die nog loopt bij het Europees Hof, het Grondwettelijk Hof en de Raad van State.

Bovendien is ook de vereffening van Arco zelf nog steeds niet afgesloten, merkte de minister van Financiën op. "Het lijkt me toch nuttig om vooreerst die afsluiting af te wachten en nadien die afsluiting ook eens goed te beoordelen."

Wat hij daar concreet mee bedoelt? "Hoe is die vereffening afgewikkeld en naar waar zijn alle stromen in kader van die vereffening gelopen? En tegenover welke activa stond welke waardering", verduidelijkte Van Overtveldt nog. "Het gaat om geld van de belastingbetaler, dus ik vind de vereffening een belangrijk gegeven."

bron: Belga