Architect bouwt fabriek om tot multifunctioneel verblijf

Architect bouwt fabriek om tot multifunctioneel verblijf

ntfabriek in de buurt van Barcelona werd omgetoverd tot een woonplaats. Het project 'La Fábrica', van architect Ricardo Bofill is een ongeziene verbluffende renovatie.

Toen Ricardo Bofill de vervallen cementfabriek in 1973 ontdekte, werd het idee 'La Fabrica' geboren. Nu is het pand volledig getransformeerd tot een spectaculair en bijzonder huis. Het industriële landgoed bestond uit enorme silo's, vier kilometer aan ondergrondse gangen, tal van machinekamers en een lange schoorsteen.

Kunst

De architect was meteen geïnspireerd door de verschillende esthetische en plastische tendensen die sinds de Eerste Wereldoorlog aanwezig waren in het etablissement. De mix van surrealisme, brutalisme en abstractheid sprak de kunstenaar erg aan. Daarom besloot hij de fabriek te behouden en het vorm te geven als een kunstwerk.

Interieur

Twee heel belangrijke aspecten voor Bofill waren de vegetatie van de buitenkant van het pand en het interieur dat een moderne leef- en werkruimte moest worden. Zo zijn op de daken mossen en grassen aangebracht, maar vind je ook eucalyptus, palm- en olijfbomen rondom het pand. De silo's bieden onderdak aan kantoorruimtes, een laboratorium, een archiefruimte, een bibliotheek en een gigantische zaal waar concerten en tentoonstellingen plaatsvinden. In het privé deel van het gebouw woont de architect met zijn familie.

De werkplek is een cruciaal onderdeel hier, omdat Bofill zijn team een gedeelte van het huis gebruikt als studio. “Het leven gaat hier door in een ononderbroken reeks, met maar een heel klein verschil tussen werk en vrije tijd”, aldus de kunstenaar.

Een knap staaltje architectuur!

[gallery size="large" td_select_gallery_slide="slide" type="slideshow" ids="714748,714750,714751,714752,714753,714754,714755,714756,714757"]