Archeologen ontdekken beeld van Ramses II in Cairo

Archeologen ontdekken beeld van Ramses II in Cairo

Archeologen hebben in het centrum van Cairo een metersgroot standbeeld van een farao opgegraven. De toonaangevende archeoloog en voormalige minister van Oudheden, Zahi Hawass, zei vrijdag dat het bij de vondst hoogstwaarschijnlijk om een beeld gaat van Ramses II, een van de belangrijkste farao's uit het Oude Egypte. "Door de enorme omvang van het beeld, kan ik bevestigen dat het om Ramses gaat en om geen enkele andere koning", zei Hawass.

Een Duits-Egyptisch team van archeologen had de ontdekking van het acht meter grote beeld in de arbeiderswijk al-Mataria in het oosten van de Egyptische hoofdstad donderdag bekendgemaakt. De kolos lag - in verschillende stukken gebroken - in een modderpoel. Donderdag werd de kop van het beeld met de hulp van een vorklift uit de grond getild, de rest van het zeven ton wegende beeld zal maandag volgen, zei Hawass. Op de vindplaats bevond zich vroeger de antieke stad Heliopolis. Daar werden al restanten van een tempel gewijd aan Ramses II gevonden.

De stukken zullen voor restauratie naar een museum gebracht worden, zei minister van Oudheden, Khaled el-Enani, in de krant al-Ahram.

Ramses II werd ook "Ramses de Grote" genoemd. De derde farao van de 19e dynastie, bekend voor zijn veldtochten en bouwactiviteiten, heerste vanaf 1279 v. Chr. 66 jaar lang over Egypte. Hij liet onder andere de beroemde tempel van Aboe Simbel in het zuiden van het land bouwen.

bron: Belga