Archeologen beschermen erfgoed met onzichtbare verf

Archeologen beschermen erfgoed met onzichtbare verf

Syrië en Irak, niet toevallig twee landen waar terroristen grote gebieden in handen hebben, kampen met diefstal van archeologisch erfgoed. Het gaat bijvoorbeeld om Byzantijns aardewerk, Romeinse mozaïeken en oude beeldhouwwerken. Die worden door terroristen en dievenbendes gestolen en voor grof geld aangeboden aan privéverzamelaars in Europa en de Verenigde Staten. Volgens Unesco is de handel in gestolen erfgoed goed voor miljoenen euro's.

Onzichtbare verf

Syrische archeologen zijn nu begonnen met een uitvinding van het Britse bedrijf SmartWater toe te passen. Dat bedrijf ontwikkelde een vloeistof die geen schade toebrengt aan de kostbare voorwerpen en die niet waargenomen kan worden met het blote oog. Als je er met ultravioletlicht op schijnt, zie je de verf echter wel. Dat zou dieven moeten afschrikken omdat het gestolen goed makkelijker opgespoord en geïdentificeerd kan worden.

Gevechten

Intussen zijn er gevechten uitgebroken in de Syrische hoofdstad Damascus. Volgens het Syrisch observatorium voor de mensenrechten vond er onder meer een grote explosie plaats op de grens tussen de wijken Jobar en Qaboun. "Het gaat waarschijnlijk om een bomaanslag van de rebellen op een controlepost", luidt het. Het Syrische leger reageert met bombardementen.

De gevechten tussen de regering en de islamitische milities braken afgelopen weekend uit. Onder meer leden van de aan al-Qaeda gelinkte militie Tahrir al-Sham (ex al-Nusra Front) nemen deel aan de strijd.