Arbeiders Servische edelsmid krijgen loon in goud

Arbeiders Servische edelsmid krijgen loon in goud

Zlatara Majdanpek kampt al een tijdje met financiële problemen. De 315 werknemers van de Servische goudproducent zijn daarvan het slachtoffer, aangezien zij al vijf maanden niet meer betaald werden. BBC meldt nu dat de werknemers eindelijk betaald zijn.

Na vijf maanden zonder loon kregen de arbeiders echter nog steeds geen Servische dinar. In plaats daarvan krijgen ze nu ongeveer dertig gram goud van 22 karaat. Aan de huidige goudprijs is dat zo'n 977 euro. Volgens de lokale vakbond heeft slechts een iemand de betaling geweigerd.

Ondanks de stijgende goudprijs, daalde het loon van de werknemers steeds. "Ik herinner me mijn eerste loon nog. Het was genoeg om een groep vrienden op vakantie te nemen en nadien nog wat over te houden", getuigt een medewerker aan Vecernje novosti. "Nu kan ik nauwelijks de schoolrekening van mijn kinderen betalen", aldus de vrouw, die toevoegde dat het goud vooral gebruikt zal worden om de gas- en waterrekening te betalen.

De werknemers waren verrast toen ze betaald werden in goud. Sommige mensen kregen muntstukken, anderen kregen verbrokkeld goud maar niemand kreeg de volledige vijf maanden loon. De directeur van het bedrijf gaf toe dat ze geen enkele andere manier hadden om te betalen. Daarnaast verzekert hij dat ze er alles aan doen om de werknemers aan een zo goed mogelijke wisselkoers te helpen.

De fabriek werd in 1970 uit de grond gestampt en was een lange tijd het vlaggenschip van de Servische goudverwerking. Sinds 2000 kampt Zlatara Majdanpek echter met financiële problemen. De privatisering van het bedrijf begint op 14 oktober. Als dat niet lukt, gaat Zlatara Majdanpek waarschijnlijk definitief op de fles.