Arabische Liga vergelijkt Midden-Oostenplan Trump met apartheid

Arabische Liga vergelijkt Midden-Oostenplan Trump met apartheid

Het vredesplan van de Amerikaanse president Donald Trump voor het Midden-Oosten zou uitdraaien op een apartheidsstaat. Dat heeft de secretaris-generaal van de Arabische Liga, Ahmed Aboul Gheit, gezegd. "Het plan leidt tot een toestand die neerkomt op een staat met twee klassen van burgers, apartheid dus, waarbij de Palestijnen tweederangsburgers zouden zijn zonder basisburgerrechten", klonk het na een spoedbijeenkomst in de Egyptische hoofdstad Caïro.

Het Amerikaanse voorstel "brengt geen stabiliteit en werkt niet aan vrede, maar legt de kiemen voor nog 100 jaar conflict en leed", aldus nog Ahmed Aboul Gheit. "De twee partijen zouden zelf moeten onderhandelen om een oplossing te vinden die aanvaardbaar is voor beide."

Het plan van Trump bepaalt dat Israël de controle krijgt over de Westelijke Jordaanoever en de Jordaanvallei, net als over belangrijke heilige sites in Jeruzalem. Palestijnse vluchtelingen zouden niet het recht krijgen om terug te keren, maar er zou wel een Palestijnse staat worden opgericht.

bron: Belga