Apple waarschuwt dat iPhone 12 dit medisch apparaat kan hinderen

Apple waarschuwt dat iPhone 12 dit medisch apparaat kan hinderen

De magneet die ervoor zorgt dat je de iPhone 12 draadloos kan opladen, riep bij veel mensen vragen op. Gebruikers met een pacemaker - een medisch apparaatje dat ervoor zorgt dat het hart op het juiste ritme blijft kloppen - waren bezorgd dat de magnetische ring een risico zou vormen voor hen. Naar aanleiding daarvan waarschuwt Apple nu op haar site om voor de zekerheid extra voorzichtig te zijn. Gebruikers met een pacemaker houden hun iPhone daar best 15 centimeter vandaan. Tijdens het draadloos opladen moet de afstand minstens 30 centimeter zijn.

Magnetisch veld

Bij Radio 1 legde cardioloog Bruno Schwagten uit hoe de iPhone de werking van een pacemaker nu juist kan verstoren. Het herprogrammeren van een pacemaker gebeurt aan de hand van een magneet en het magnetische veld van de iPhone zou de pacemaker dus in de war kunnen brengen. Dat kan gevaarlijk zijn voor mensen die er erg afhankelijk van zijn. "Als de pacemaker bij die mensen even stopt met werken, kan dat leiden tot een bloeddrukval en mogelijk het verlies van bewustzijn”.

Afstand houden

Toch zijn iPhones niet de enige toestellen die een gevaar kunnen vormen. Ook nauw contact met andere smartphones is riskant, net als met een microgolf, inductiekookplaat, luidspreker of MRI-toestel. Volgens Schwagten geldt daarom ook op dit vlak de welgekende regel: voldoende afstand houden.