App strijdt tegen oorlogsmisdadigers

App strijdt tegen oorlogsmisdadigers

 

Als er beelden opduiken uit Syrië, Irak of Oekraïne, is de herkomst ervan niet altijd te achterhalen. De plaats en het tijdstip waarop ze zijn gemaakt, en dus de authenticiteit ervan, is dikwijls niet vast te stellen. Rechtbanken aanvaarden die beelden dan ook nauwelijks als bewijs, wat het moeilijk maakt om de daders te veroordelen.

De app EyeWitness to Atrocities maakt het nu mogelijk om veilig foto's, video's en geluidsopnames te maken van gruweldaden in conflictgebieden. Aan de beelden worden automatisch de gps-coördinaten en het tijdstip vastgemaakt. Daarna worden ze doorgestuurd naar een server in de VS.

De International Bar Association, een internationale advocatenvereniging uit Londen, kwam op het idee voor de app nadat foto's die de vermoedelijke executie van gevangengenomen Tamiltijgers tonen aan het einde van de burgeroorlog in Sri Lanka niet konden worden gebruikt. De advocaten die de app mee ontwikkelden, hebben advies ingewonnen bij aanklagers van het Internationaal Strafhof (ICC) en het Joegoslavië-tribunaal (ICTY).

De ooggetuigen die van de app gebruik maken kunnen een optie aanvinken waardoor de beelden meteen worden gewist nadat ze zijn verzonden. Bovendien is er een ‘paniekknop', waarbij de hele app en alle opnames in één keer worden gewist als er gevaar dreigt. EyeWitness to Atrocities is momenteel alleen beschikbaar voor Android.