App helpt arrestanten in Egypte

In Egypte is een app gelanceerd die naasten en een mensenrechtenorganisatie waarschuwt wanneer de gebruiker wordt gearresteerd.
door
Heleen
Leestijd 1 min.

Tijdens de eerste acht maanden van 2015 zijn 1.250 mensen verdwenen in Egypte. Dat blijkt uit een rapport van de lokale mensenrechtenorganisatie Egyptische Commissie voor Rechten en Vrijheden. Volgens Amnesty Internation worden dagelijks drie tot vier mensen opgepakt en naar een onbekende locatie overgebracht.

Om die mensen op te kunnen sporen, is de applicatie I Protect in het leven geroepen. Dankzij de app kan de gebruiker een code activeren op het moment dat hij gearresteerd wordt. Vervolgens worden er drie sms'jes verstuurd naar contactpersonen in de telefoon en een e-mail naar de Egyptische Commissie voor Rechten en Vrijheden met de boodschap dat de gebruiker is opgepakt.

Zo hoopt de mensenrechtenorganisatie de persoon in kwestie sneller op te sporen, voor dat hij van de radar verdwijnt. Vaak worden arrestanten in een lokaal politiebureau vastgehouden en daarna overgebracht naar een groter detentiecentrum. Dan is het bijzonder moeilijk om hen terug te vinden.

Rekenmachine

Om de veiligheid gebruikers van de app te garanderen, ziet de app eruit als een rekenmachine. Zo zal de politie niet achterdochtig worden als ze de smartphone controleert.