Aparte hitlijsten voor vinylplaten in het Verenigd Koninkrijk

Aparte hitlijsten voor vinylplaten in het Verenigd Koninkrijk

Vinylplaten zijn al een tijdje bezig aan een opmars en lijken nu een nieuw hoogtepunt te hebben gevonden. In 2014 werden er 1,29 miljoen vinylplaten verkocht in het Verenigd Koninkrijk, het hoogste verkoopcijfer sinds 1995. Volgens verwachtingen kan dat in 2015 zelfs oplopen tot twee miljoen. In het eerste kwartaal van 2015 werden er maar liefst 69% meer platen verkocht dan in dezelfde periode in 2014. Om de heropleving van het geluidsmedium en Record Store Day, een internationale feestdag voor onafhankelijke platenwinkels, in de verf te zetten, lanceerde de Official Charts Company aparte hitlijsten voor vinylplaten in het Verenigd Koninkrijk.

De Official Vinyl Albums Chart Top 40 en Official Vinyl Singles Chart Top 40 zagen gisteren het levenslicht. Het bestverkochte album op het retro geluidsmedium was Future Hearts van de poppunkband All Time Low, de meest populaire single was  Baby Wants to Ride van Underworld vs. Heller & Farley.

"Het is echt cool wat er momenteel met vinylplaten aan het gebeuren is", getuigt Alex Gaskarth, de frontman van All Time Low. "Wat ik geweldig vind is dat er verschillende fans van vinyl zijn: er zijn audiofielen die zweren bij het geluid, mensen die het verzamelen als collector's items en anderen die het gewoon aan hun muur hangen. Er is een overvloed aan muziek in de wereld, dus het is leuk om te zien dat meer mensen hun favoriete artiesten steunen door vinylplaten te kopen. Het is een speciale manier om een album te beluisteren", liet Gaskarth optekenen bij Official Charts.