Anuna De Wever: "Hoe normaal is het dat een 17-jarige moet debatteren met een toppoliticus?"

Anuna De Wever: "Hoe normaal is het dat een 17-jarige moet debatteren met een toppoliticus?"

Anuna De Wever was onlangs te gast in 'Van Gils & gasten', waar ze in debat ging met Gwendolyn Rutten (Open Vld). In de rubriek ‘Dagboek van een klimaatactivist' in Humo is ze niet mals voor onze politici, die meer en meer moeten rekenen op de inzet van jongeren. “Ik ga thuis even slapen, want 's avonds word ik bij 'Van Gils & gasten' verwacht en ik heb stress. Het helpt: als ik bij Lieven Van Gils en Gwendolyn Rutten aan tafel aanschuif, ben ik één en al focus. Ik maak me wel de bedenking: hoe normaal is het dat een 17-jarige moet debatteren met een toppoliticus? Ik doe het niet eens zo slecht. Kun je nagaan waar hún niveau ligt!"

"Na het gesprek met Gwendolyn ben ik teleurgesteld. Ik had zo gehoopt dat ik een belletje kon doen rinkelen bij haar. Achteraf geeft ze me een schouderklopje: 'Je hebt het keigoed gedaan.' Dank je, maar ik had je liever weten te overtuigen”, klinkt het.

Tranen van teleurstelling

Dat de klimaatwet er uiteindelijk niet doorgekomen is, raakte De Wever recht in het hart. Ze kreeg het nieuws te horen vlak voordat ze een speech moest geven en barstte in tranen uit. “Wanneer ik 's avonds weer naar Brussel ga en op het Troonplein aankom, heerst er een feeststemming. Er is muziek en er zijn standjes met koffie en soep. Het plan is dat ik als laatste zal speechen. Ik ben echt in de mood. De MR heeft net haar kar gekeerd, dus ik denk: yes, one down, two to go!"

"Maar dan komt iemand van Greenpeace me zeggen dat CD&V en Open VLD de grondwetswijziging niet zullen tekenen. Het voelt als een klap in mijn gezicht: na 11 weken strijden en een slapeloze nacht is dit de druppel. Net op dat moment moet ik het podium op voor mijn speech, maar het lukt me niet. Ik zet mijn kap op, draai me om, loop weg en begin keihard te huilen. Complete breakdown. Ik weet het even niet meer. Wat willen die politici dat ik nog méér doe om te bewijzen dat de jeugd hen iets vraagt?”, schrijft ze.

Lees ook