"Antwerpse lucht bij de meest vervuilde in Europa"

De stad Antwerpen heeft de vuilste lucht van Europa. Dat blijkt uit de resultaten van de maand mei van het Antwerpse luchtkwaliteitsonderzoek CurieuzeNeuzen. Op meer dan 2.000 punten in de stad werd de luchtkwaliteit gemeten. Het maandgemiddelde van 38 microgram per kubieke meter ligt nauwelijks onder de bovengrens van 40 microgram die de Wereldgezondheidsorganisatie als absolute norm hanteert. Antwerps schepen van Leefmilieu Nabilla Ait Daoud (N-VA) meent dat de situatie de goede kant uitgaat, maar prof. Filip Meysman, projectbegeleider van CurieuzeNeuzen, vreest dat de invoering van maatregelen te lang op zich laat wachten. Zaterdagnamiddag kunnen de bezoekers aan het Ringlandfestival kennismaken met de resultaten per straat.

"De luchtkwaliteit is al zeer sterk verbeterd in Antwerpen", laat Nabilla Ait Daoud weten. "Dat dit niet zo is, is een groot misverstand. We komen van heel ver en we zien op onze kaarten dat er tegen 2020 nog meer verbetering aankomt o.a. door de invoer van een lage-emissiezone (LEZ) in februari 2017, maar ook door ons heel breed luchtkwaliteitsplan. Dat de LEZ enkel fijn stof beïnvloedt, is niet waar. Ook stikstofdioxide daalt, niet zo spectaculair als fijn stof, maar er is zeker een daling. De LEZ is een goede maatregel en noodzakelijk. Dat is alweer duidelijk met dit onderzoek."

Voor professor Meysman is één ding duidelijk: "De verkeersdruk in Antwerpen moet naar omlaag", zegt hij. De komende maanden worden de meetresultaten op een kaart gelegd met de verkeersintensiteit in de stad. Het volledige onderzoek wordt pas in het najaar afgerond.

bron: Belga