Antwerpse havengemeenschap is officieel icoon aan de skyline rijker

Antwerpse havengemeenschap is officieel icoon aan de skyline rijker

Vier jaar na de start van de bouw en 55 miljoen euro later heeft het Havenbedrijf Antwerpen officieel een nieuwe thuis. Tientallen vertegenwoordigers van de politieke en de havenwereld zijn donderdag afgezakt voor de officiële openingsplechtigheid. "Dit is een iconisch gebouw, naar de maat van een wereldhaven", zei Antwerps Havenschepen Marc Van Peel bij de persrondleiding. Het nieuwe Havenhuis aan het Kattendijkdok heeft de vorm van een schip en bestaat uit verschillende stalen frames. Bijna 500 driehoekige raamelementen doen het gebouw, met twee sokkels geplaatst bovenop de voormalige brandweerkazerne, aan de Antwerpse skyline fonkelen.

Aan het gebouw is vier jaar gewerkt en het kost momenteel 55 miljoen euro, al zijn er nog voor miljoenen claims hangende.

Het nieuwe havenhuis is voortaan de werkplek van zo'n 500 medewerkers. Verschillende van hen zaten totnogtoe in het oude gebouw aan de Entrepotkaai, dat recent werd verkocht. Verschillende administratief-technische diensten werkten al vanuit de voormalige kazerne. Met het nieuwe gebouw erbij wordt dus heel wat personeel op één plaats samengebracht.

Het gebouw is een ontwerp van intussen overleden Brits-Iraakse toparchitecte Zaha Hadid. Een aantal maanden lang wordt in het atrium een tentoonstelling over haar werk gehouden. Het plein vóór het gebouw is intussen het Zaha Hadidplein geworden.

bron: Belga