Antwerpse gouverneur doet smeekbede: "alsjeblieft, beperk je bubbel tot twee vaste vrienden"

Antwerpse gouverneur doet smeekbede: "alsjeblieft, beperk je bubbel tot twee vaste vrienden"

De Veiligheidsraad besliste gisteren om de variabele sociale bubbel van vijftien niet te beperken tot een vaste contactgroep van tien personen. Experten zoals Marc Van Ranst, Erika Vlieghe en Pierre Van Damme staken hun ontgoocheling over die beslissing niet onder stoelen of banken: "een gemiste kans" om een duidelijk signaal te geven, klonk het.

Antwerps gouverneur Cathy Berx heeft vanochtend aangegeven dat ze zich achter die experten schaart. De coronacijfers stijgen in de provincie Antwerpen veel sneller dan elders in het land, iets wat ze "dramatisch en zeer zorgwekkend" noemt. In een smekende boodschap op Radio 2 Antwerpen vroeg Berx aan de Antwerpenaren om hun contactbubbel te beperken tot het gezin of tot twee vaste vrienden.

Nonchalant en roekeloos

Later bij Q-Music versoepelde ze de aanbeveling al een beetje, want toen sprak ze over twee tot vijf vaste vrienden. Volgens de Antwerps gouverneur moeten we echter nu ingrijpen: "Ik hoop dat we het tijd nog kunnen keren, maar dan moeten we ons nu allemaal aan de regels gaan houden." Epidemioloog Pierre Van Damme zei gisteren dat het reproductiegetal in de stad Antwerpen de 2 nadert, wat betekent dat het aantal besmettingen bijna elke dag verdubbelt.

Berx zei het gevoel te hebben dat veel mensen nonchalant en roekeloos zijn geworden. "Ze voelen zich onsterfelijk, maar we zien een enorme stijging in het aantal besmettingen en in het aantal ziekenhuisopnames." Positief testen en je niet aan de quarantaine houden vergeleek ze met onbeschermde seks hebben als je aids hebt: "Dat doe je niet. Het zijn bijna opzettelijke slagen en verwondingen. Binnen blijven is dus de boodschap."

Geen familiefeesten

Feestelijke aangelegenheden zoals familie- en trouwfeesten zou Berx nu niet organiseren. “Feesten zijn de ideale plaats om mensen te besmetten. Als je een feest organiseert, teken dan desnoods cirkels op de grond om allemaal in bubbels te blijven en gebruik een smartphone om van tafel tot tafel te converseren."

Aan de horeca vraagt Berx om "niet creatief te zijn met het omzeilen van maatregelen". Zo herhaalt ze dat er tussen de gezelschappen, en niet slechts tussen de tafels, anderhalve meter afstand moet zijn.

"Goeie ideeën zijn welkom"

De gouverneur werkt momenteel aan een plan van aanpak voor alle Antwerpse gemeenten zodat in de hele provincie een uniform beleid wordt gevoerd. Ze wil met alle gemeenten en inwoners van de provincie een 'challenge' aangaan om het enthousiasme voor de maatregelen te doen groeien. Ze liet daarbij weten dat goeie ideeën van inwoners om de fysieke afstand te bewaren ook welkom zijn.