Antwerpse gemeenteraad geeft groen licht voor groot stadsinbreidingsproject Slachthuissite

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Antwerpse gemeenteraad heeft maandagavond het ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) voor de Slachthuissite goedgekeurd. Het licht staat nu op groen voor de geplande herontwikkeling van een 18 hectare groot gebied dat er momenteel grotendeels ongebruikt bijligt tot een zone met wonen, diensten, recreatie en bedrijvigheid. Er komen 2.400 woningen, onder meer in woontorens. De werken zullen allicht twintig jaar in beslag nemen. Het project kreeg de voorbije jaren flink wat tegenwind, onder meer omdat het aanvankelijk werd ontwikkeld door Land Invest en er vragen werden gesteld over de banden van die bouwpromotor met het toenmalige stadsbestuur. Intussen is het overgegaan naar sectorgenoot Triple Living. Ook de gespecialiseerde adviesraad Gecoro had kritiek en stelde dat het plan "niet leidt tot een aanvaardbare verhouding tussen het inwonersaantal en de beschikbare en bruikbare groene ruimte". Het stadsbestuur legde dat laatste echter naast zich neer.

Groen en PVDA wierpen tijdens de gemeenteraad eveneens op dat het project problematisch zou zijn op het vlak van woondichtheid, groen, parkeernormen en betaalbaar wonen. "Die woningen gaan alleen geschikt zijn voor mensen met een veel hoger inkomen dan de meeste van de huidige buurtbewoners", stelt Mohamed Chebaa (PVDA). "De bewoners van de Damwijk gaan uit hun wijk geprijsd worden."

Schepen voor Stadsontwikkeling Annick De Ridder (N-VA) verdedigde het RUP door te stellen dat inbreiding in de stad nodig is om het stijgend aantal inwoners op te vangen. "Het is toch eigenaardig om enerzijds te zeggen dat we allemaal in de stad moeten gaan wonen om de openbare ruimte te vrijwaren, maar dan anderzijds moord en brand te schreeuwen als je effectief verdicht in die stad", wees ze de kritiek af. "De woondichtheid wordt er bovendien niet hoger dan in andere, vergelijkbare wijken."

bron: Belga