Antwerpse coalitie staat onder druk

Antwerpse coalitie staat onder druk

Sp.a Antwerpen moet zo snel mogelijk een ledenvergadering bijeenroepen. Dat zegt oud-burgemeester Bob Cools. Hij stelt in een interview met De Morgen, waarover ook Het Laatste Nieuws bericht, het voortbestaan van de coalitie met N-VA in vraag. Lokaal voorzitter Tom Meeuws wacht nog af. "Als N-VA straks echt een bar, asociaal beleid wil doordrukken in Vlaanderen, vormt dat een probleem in Antwerpen. Dat is zeker. Dan moet je als partij overwegen om het bestuur te verlaten", vertelt Cools. De socialist heeft drie decennia Antwerpse toppolitiek op zijn palmares staan: eerst als schepen, vervolgens als burgemeester en daarna als OCMW-voorzitter.

Cools heeft een probleem met de Vlaamse startnota van Bart De Wever (N-VA). In de nota, die als uitgangspunt dient voor de centrumrechtse regering Jambon I, staat onder meer dat grote steden zoals Antwerpen, Gent en Mechelen binnenkort geen geld meer krijgen voor de bouw van extra sociale woningen. Dat terwijl in De Wevers Antwerps bestuursakkoord met sp.a de komst van 5.000 extra sociale woningen wordt beloofd. "De startnota lijkt me een casus belli (onmiddellijke aanleiding tot oorlog)", reageert de politicus.

De ancien is niet de enige die er zo over denkt. Een aanzienlijk deel van de Antwerpse afdeling deelt de bezorgdheid van Cools, schrijven de kranten. Cools vindt dat er zo snel mogelijk een ledenvergadering moet worden bijeengeroepen. "De mensen die in het schepencollege zijn gestapt (de kopstukken Tom Meeuws en Jinnih Beels) lijken plots vergeten dat er zoiets bestaat als de partij en haar militanten."

Meeuws wacht af. "Inhoudelijk reageren is momenteel voorbarig", laat hij weten in een korte reactie. Ook de nationale sp.a-leiding blijft voorzichtig. Op het hoofdkwartier rekent men erop dat CD&V en Open Vld de startnota van De Wever nog afzwakken tijdens de onderhandelingen.

bron: Belga