Antwerpenaren kunnen vanaf 15 juli op nieuwe Operaplein

door
Belga
Leestijd 2 min.

In Antwerpen nadert een nieuwe fase van het mobiliteitsproject Noorderlijn zijn einde. Het nieuwe Operaplein tussen de Teniersplaats en de Franklin Rooseveltplaats wordt de komende weken afgewerkt om het op 15 juli toegankelijk te maken voor het publiek. Ondergronds liep het project al heel wat vertraging op, maar de vorderingen aan de autotunnels en het premetrostation Opera zijn intussen wel zichtbaar. Het Operaplein wordt een grote autovrije ruimte pal voor het iconische operagebouw. "Dat krijgt op die manier een meer prominente plek in het straatbeeld", zegt projectleider Dries Henkens. "Er is ook plaats voor evenementen." Shoppers zullen bovendien een pak veiliger van de Meir naar het station Antwerpen-Centraal kunnen wandelen.

Het plein kan er komen omdat het project Noorderlijn er de drukke Leien ondergronds gaat sturen van de Maria Theresialei tot voorbij de Rooseveltplaats. Voor die werken zijn de Leien momenteel "geknipt" en dat zal allicht nog tot eind 2019 het geval zijn. Eerder werd wel al een premetrotunnel in gebruik genomen die een ondergrondse verbinding vormt tussen de zuidelijke Leien en de Turnhoutsebaan.

De aannemer is begonnen met het betegelen van het Operaplein en zal de komende weken ook nog onder meer straatmeubilair en verlichting aanbrengen. Zo kan het plein al deze zomer toegankelijk worden gemaakt, al zal er wel nog verder moeten worden gewerkt aan de "lichtput" die de toegang tot het premetrostation zal vormen en kan de bovengrondse tramlijn van noord naar zuid nog niet in gebruik worden genomen.

Tegelijkertijd wordt er ondergronds stevig doorgewerkt aan de autotunnels, het premetrostation, een parking voor 380 wagens en een fietsparking. Aan de noordzijde moet dat met de grootste omzichtigheid gebeuren, aangezien de blootgelegde historische Kipdorpbrug erin verwerkt wordt en zelfs permanent zichtbaar wordt.

bron: Belga